12 april 20233 Minuten leestijd

Je camper uitschrijven voor je hem verkoopt?

uitschrijving camper

Voordelen van uitschrijving vóór verkoop

Bij de verkoop van een camper rijst vaak de vraag of je je camper moet uitschrijven voordat je hem verkoopt of aan de koper overhandigt. Om veiligheidsredenen raden wij over het algemeen aan om de camper vóór de verkoop uit te schrijven. Vroegtijdige uitschrijving heeft de volgende voordelen:

  • Voordeel 1: Geen aansprakelijkheid voor verzekeringsclaims na de overdracht van uw verkochte camper. De verzekering vervalt met de uitschrijving en de te betalen premies komen te vervallen. Zolang de camper op uw naam verzekerd is, bent u de contactpersoon voor de politie en autoriteiten en in het ergste geval bent u ook aansprakelijk voor eventuele verkeersongevallen en andere schade.
  • Voordeel 2: Het uitschrijven van een camper is erg goedkoop en kost niet veel moeite. Het kan daarom de moeite waard zijn om een camper uit te schrijven, zelfs als deze slechts korte tijd geparkeerd heeft gestaan, omdat de belastingen en verzekeringspremies meestal aanzienlijk hoger zijn. Het is vooral de moeite waard om je camper uit te schrijven als hij voor langere tijd geparkeerd zal staan.

Nadelen van uitschrijving vóór de verkoop

Hoewel de voordelen groter zijn dan de nadelen, zijn er toch een paar waar je rekening mee moet houden:

  • Nadeel 1: Particulier geïnteresseerden kunnen geen proefrit maken met de camper als deze al is afgemeld. Het kan mogelijk zijn om een korte rit met gematigde snelheid te maken op privéterrein waar de Duitse wegenverkeerswet (StVO) niet van toepassing is. De verkeersregels zijn alleen van toepassing als er geen openbaar verkeer is.
  • Nadeel 2: Je hebt een parkeerplaats nodig voor je uitgeschreven camper die zich niet op openbaar terrein bevindt, omdat de verzekering onmiddellijk na de uitschrijving vervalt. In dit geval is een privéterrein of een parkeerplaats (bijv. een hal) speciaal voor campers geschikt.

Hoe schrijf je je camper uit?

Om je camper te kunnen registreren om hem klaar te maken voor de verkoop, moet je hem uitschrijven bij het registratiekantoor. Hiervoor zijn de volgende documenten nodig:

  • Identiteitskaart of anders paspoort met kentekenbewijs
  • Kenteken van de camper
  • Kentekenbewijs deel I en II (in de volksmond kentekenbewijs en kentekenbewijs genoemd)

De kosten voor uitschrijving zijn meestal minder dan 20 euro. Je kunt je camper misschien ook online uitschrijven voordat je hem verkoopt. Hiervoor heb je onder andere een identiteitskaart met een "eID online functie" nodig. Daarnaast moeten het kentekenbewijs, het kentekenbewijs en de kentekenplaat verborgen beveiligingscodes bevatten. Gedetailleerde informatie over online uitschrijven kun je vinden in de ADAC-gids Je camper online uitschrijven.

Op veilig spelen bij het verkopen van een camper

Zoals je ziet, zijn er goede redenen om je camper uit te schrijven voordat je hem verkoopt. Vooral het veiligheidsaspect is hier belangrijk, en daarom raden we aan om je camper vroegtijdig uit te schrijven. Als je verkoopt aan een gerenommeerde camperhandelaar, kunnen zij gemakkelijk een proefrit maken met je uitgeschreven camper met zogenaamde rode kentekenplaten en deze zelfs uitschrijven. Dit bespaart je stress en gedoe en stelt je in staat om je camper zonder risico te verkopen.

Sta je op het punt om je camper te verkopen?

Wil je binnen afzienbare tijd je camper verkopen? Voordat je begint met de verkoop, is de eerste stap om erachter te komen wat je gebruikte camper eigenlijk waard is op de markt voor gebruikte voertuigen. Weten wat de waarde van je camper is, is uiterst belangrijk omdat het je helpt de juiste verkoopprijs te bepalen. Een te lage prijs betekent dat je potentieel geld weggeeft, terwijl een te hoge prijs potentiële kopers kan afschrikken en het verkoopproces aanzienlijk kan vertragen.

De beste manier om dit te doen is door onze gratis online taxatiecalculator te gebruiken om je camper snel en betrouwbaar te laten taxeren. Dien nu gewoon een gratis en vrijblijvende snelle aanvraag in, zonder persoonlijke gegevens in te voeren en volledig anoniem. U ontvangt het resultaat binnen 48 uur per e-mail, zonder enige verplichting.

Voer gewoon de relevante informatie zoals merk, model, eerste registratie, kilometerstand, uitrusting en eventuele speciale kenmerken in de daarvoor bestemde velden in en verstuur de aanvraag - het duurt slechts ongeveer 5 minuten.

Gemakkelijk online een camper verkopen

Bent u op zoek naar een eenvoudige en veilige manier om uw recreatievoertuig tegen een goede prijs te verkopen? Met caravanmarkt24 kun je eenvoudig online koopaanbiedingen opvragen bij bijna 300 gespecialiseerde dealers en je camper binnen 24 uur verkopen tegen het hoogste bod als je tevreden bent met de prijs. Bespaar uzelf het gedoe van bezichtigingen, proefritten en vermoeiende prijsonderhandelingen en verkoop online. Ontvang nu vrijblijvende informatie en verkoop je camper met gemak.