12 april 20232 Minuten leestijd

Belangrijke documenten voor de verkoop van campers

documenten-motorhome-verkoop

Documenten zijn allesbepalend bij de verkoop

Je hebt besloten om je camper te verkopen. Vragen als "Welke documenten heb ik eigenlijk nodig bij de verkoop van een camper?" spelen door je hoofd. Wij leggen uit welke documenten belangrijk zijn om de verkoop van je gebruikte camper of caravan stressvrij te laten verlopen. We geven je ook tips over documenten die elke potentiële koper zullen bevallen en de verkoop voor jou nog gemakkelijker zullen maken.

Documenten vereist voor de verkoop

Om alles te hebben wat je nodig hebt voor een verkoop, moeten de documenten van tevoren worden verzameld en voorbereid. De documenten die absoluut noodzakelijk zijn voor de verkoop van een camper zijn

 • Kentekenbewijs deel I, in de volksmond het kentekenbewijs genoemd
 • Kentekenbewijs deel II, beter bekend als het kentekenbewijs
 • HU-keuringsbewijs (geldt niet voor campers die nog geen algemene keuring hebben ondergaan)
 • Koopcontract (het beste is om alle persoonlijke gegevens en voertuiggegevens van tevoren in te vullen). Wij raden het koopcontract van ADAC aan

Als je camper nog steeds gefinancierd is, heb je vaak geen kentekenbewijs. Lees onze gids: Een gefinancierde camper verkopen om te zien welke stappen je moet nemen.

Meer documenten verhogen de verkoopprijs

Om bij de verkoop van je camper de best mogelijke verkoopprijs te krijgen, moet je indien mogelijk de volgende documenten bij de hand hebben:

 • COC-document (certificaat van overeenstemming)
 • Service- of onderhoudsboekje
 • Bewijs van reparaties of garantiewerkzaamheden uitgevoerd door de fabrikant
 • Bewijs van uitgevoerde lekkagetests
 • Rapporten van uitgevoerde gastests
 • Logboeken en gebruiksaanwijzingen voor het motorhome, het basisvoertuig en de geïnstalleerde apparatuur
 • ABE (algemene gebruiksvergunning) voor retrofits, chiptuning, aanbouwapparatuur, enz.
 • Bewijs van technische wijzigingen aan de camper, bijv. in het geval van een verhoging van het totaalgewicht van het voertuig.

Hoewel deze documenten niet verplicht zijn voor een verkoop, kunnen ze de kans op een betere prijs voor je camper vergroten. Een compleet onderhoudsboekje is bijvoorbeeld een welkom bewijs voor een potentiële koper dat de camper in goede technische staat verkeert.

Een complete geschiedenis van lektests is ook van grote waarde en interessant, vooral voor gebruikte campers. De nachtmerrie van elke camperbezitter is vocht in de camper. Lektesten bevestigen dat er geen water in de camper komt, wat potentiële kopers extra zekerheid biedt.

Het is daarom raadzaam om alle documenten met betrekking tot je camper voor te bereiden voor de verkoop. Dit bespaart jou en de koper stress en tijd. Hoe meer documenten je kunt overhandigen, hoe beter en gemakkelijker de verkoop van je camper zal verlopen!

Documenten zijn voorbereid: Nu je camper verkopen?

Alle documenten zijn klaar en de camper wacht nu op zijn volgende eigenaar. Nu is het tijd om je camper of kampeerauto te verkopen, wat bijzonder eenvoudig is met caravanmarkt24. Hier vindt de camperverkoop plaats in de vorm van een prijsopdrijvend online biedproces, dat is ontworpen om de concurrentie voor het te koop staande object te bevorderen in vergelijking met conventionele verkoopmethoden. Professionele dealers uit de branche bieden mee. Het hoogtepunt: het hele verkoopproces wordt verplaatst naar het internet. Dit bespaart telefoontjes en bezichtigingsafspraken met geïnteresseerden, evenals proefritten en afdingen ter plaatse. Voor verkopers is caravanmarkt24 gratis; bij succes betaalt de koper een commissie aan het portaal. Vraag nu vrijblijvende informatie aan en verkoop uw camper gemakkelijk.

all___cs