04 januari 20243 Minuten leestijd

Gids: Een gefinancierde camper verkopen

gefinancierde-motorhome-verkoop

Verkopen met bestaande financiering is mogelijk

Ongeveer 50% van de kopers sluit een lening af voor de aankoop van een camper, volgens een onderzoek naar de financiering van aankopen in de campermarkt. Maar wat gebeurt er met de financiering als persoonlijke omstandigheden veranderen en de camper niet langer nodig is? In principe is het mogelijk om een gefinancierde camper vervroegd te verkopen, zelfs als de bank formeel nog eigenaar is van het voertuig. Voor vervroegde aflossing van de lening wordt echter vaak een boete voor vervroegde aflossing in rekening gebracht, die meestal niet meer dan 1% van de restschuld bedraagt en daarom zeer beheersbaar is.

Hoe werkt de verkoop met financiering eigenlijk?

Bij de verkoop van een gefinancierde camper zijn er enkele speciale kenmerken waar je rekening mee moet houden. In de regel wordt het voertuig bij een vervroegde verkoop niet volledig afbetaald en blijft de kredietinstelling, meestal een bank, eigenaar van de camper. Om de verkoop af te ronden is het kentekenbewijs deel II ("KFZ-Brief") nodig, dat de kredietinstelling pas overhandigt nadat het uitstaande leenbedrag is kwijtgescholden. In de regel is dit geen probleem, omdat je de resterende lening kunt afbetalen uit de opbrengst van de verkoop van je camper. Het wordt meestal pas vervelend als je camper minder waard is dan de resterende leenschuld door het waardeverlies op het moment van verkoop. Dan heb je geen andere keuze dan het verschil te betalen tussen de lagere verkoopopbrengst en de hogere restschuld van de lening.

Er zijn in principe twee verstandige opties om je camper of camper te verkopen terwijl deze nog gefinancierd is, die we hieronder in meer detail uitleggen.

Het uitstaande leenbedrag zelf terugbetalen

Je kunt het uitstaande leenbedrag gemakkelijk zelf terugbetalen. Zo ga je te werk:

  • Stap 1: Neem contact op met de kredietverstrekker en laat weten dat je de lening wilt opzeggen. Vraag naar het aflossingsbedrag. In de regel ontvang je dan binnen een paar dagen een brief met het exacte aflossingsbedrag op een specifieke datum waarop het uitstaande saldo op de rekening van de kredietverstrekker moet zijn bijgeschreven.
  • Stap 2: Betaal het openstaande saldo zodra je de informatie schriftelijk hebt ontvangen.
  • Stap 3: Zodra de betaling is ontvangen, stuurt de kredietverstrekker u het registratiebewijs deel II ("KFZ-Brief") per post toe. Bij sommige kredietverstrekkers kunt u het document ook persoonlijk afhalen. Als dit mogelijk is voor de kredietverstrekker, raden wij u aan het document persoonlijk af te halen in plaats van het per post op te sturen.

Voordeel: je bent nu in het bezit van het kentekenbewijs deel II en dus de wettige eigenaar. Je kunt nu je camper verkopen.

Nadeel: Je weet niet hoe snel je je camper kunt verkopen. Het geld dat je hebt uitgegeven aan het kwijtschelden van het uitstaande leningsbedrag staat vast totdat je je camper daadwerkelijk hebt verkocht.

Onze aanbeveling: Laat de koper de uitstaande lening aflossen

Als je je kapitaal niet te lang wilt vastzetten, is de verstandigste optie om de koper de resterende schuld te laten afbetalen. Hier heb je in principe de keuze tussen particulier verkopen of verkopen aan een dealer. In ons artikel 9 goede redenen om je camper aan een dealer te verkopen wordt uitgelegd waarom verkopen aan een dealer zinvol kan zijn en waarom je een goede verkoopprijs kunt krijgen.

Als je kiest voor een zelf georganiseerde particuliere verkoop, moet je met een paar dingen rekening houden. Om zoveel mogelijk potentiële kopers te bereiken, moet je voldoende tijd nemen om een aantrekkelijke advertentie te maken. Omdat jij als verkoper in dit stadium nog niet in het bezit bent van het "kentekenbewijs", zijn veel kopers voorzichtig. Hier kan een kopie van het kentekenbewijs helpen om vertrouwen op te bouwen.

Voor veel camperbezitters is particulier verkopen zelden een prettige en geschikte optie, daarom zoeken ze een geschikte dealer die de camper op een ongecompliceerde manier koopt en de bestaande financiering gewoon zelf aflost. Camperhandelaars hebben meestal ervaring met het kopen van gefinancierde campers, dus je hoeft je in dit geval nergens zorgen over te maken.

Waar kan ik het beste een gefinancierde camper verkopen?

Het verkopen van een gefinancierde camper of camper is bijzonder eenvoudig met caravanmarkt24. Hier vindt de verkoop van campers plaats in de vorm van een prijsgedreven online biedproces, dat bedoeld is om de concurrentie voor het verkoopobject te bevorderen in vergelijking met conventionele verkoopmethoden. Professionele dealers uit de branche bieden mee. Het hoogtepunt: het hele verkoopproces wordt verplaatst naar het internet. Dit bespaart telefoontjes en bezichtigingsafspraken met geïnteresseerden, evenals proefritten en afdingen ter plaatse. Voor verkopers is caravanmarkt24 gratis; bij succes betaalt de koper een commissie aan het portaal. Vraag nu vrijblijvende informatie aan en verkoop uw camper gemakkelijk.